Κονδυλώματα

Επισκεφθείτε το ανανεωμένο μου site

Τα κονδυλώματα είναι μια από τις κλινικές εκδηλώσεις της μόλυνσης από τον HPV ιό ο οποίος μεταδίδεται πολύ εύκολα με κάθε τύπο σεξουαλικής επαφής. Προληπτικά μέτρα έναντι της μόλυνσης αυτής αποτελούν η χρήση προφυλακτικού, η επιλογή σταθερού σεξουαλικού συντρόφου και ο εμβολιασμός έναντι του ιού.

Σε αρχικό στάδιο τα κονδυλώματα δεν είναι εμφανή δια ¨γυμνού οφθαλμού¨ και δεν προκαλούν συμπτώματα. Σε πιο προχωρημένα στάδια παρουσιάζονται ως επίπεδες αλλοιώσεις ή συνηθέστερα ως μικρά ανώμαλης επιφανείας ογκίδια που προεξέχουν από το δέρμα και τους βλεννογόνους. Μοιάζουν με ελιές ή σπυράκια χρώματος παρόμοιου με αυτό του δέρματος, ποικίλου μεγέθους, μεμονωμένα ή πολλά μαζί. Ενδέχεται να προκαλούν κνησμό και σπανιότατα αιμορραγούν κατά την σεξουαλική επαφή ή την ψηλάφηση. Εντοπίζονται στο αιδοίο της γυναίκας, στο δέρμα των περιοχών πέριξ αυτού αλλά όχι σπάνια μπορεί να αναπτυχθούν στους βλεννογόνους του κόλπου και του τράχηλου της μήτρας. Έξαρση κονδυλωμάτων παρουσιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται είτε άμεσα με την κλινική εξέταση, εφόσον εντοπίζονται σε εμφανή σημεία και είναι ευδιάκριτα, ή εάν οι βλάβες είναι μικρές, βρίσκονται εντός του κόλπου ή επί του τραχήλου έμμεσα, με το test Παπανικολάου, την κολποσκόπηση / βιοψία και μικροσκοπική εξέταση του δείγματος. Ο σεξουαλικός σύντροφος θα πρέπει να ελέγχεται επίσης.

Αν και τα κονδυλώματα είναι αρκετά συνηθισμένα και κατά κανόνα ακίνδυνα, ωστόσο πρέπει να θεραπεύονται άμεσα επειδή μεταδίδονται πολύ εύκολα και σύντομα αυξάνονται τόσο σε αριθμό όσο και σε μέγεθος. Η θεραπεία τους είναι αναίμακτη, ανώδυνη και γρήγορη χωρίς να αφήνει ουλές. Ανάλογα με την εντόπισή τους, το μέγεθος και τον αριθμό τους διάφοροι τρόποι θεραπείας είναι δυνατόν  να επιλεγούν όπως φαρμακευτική θεραπεία (με τοπικά επαλειφόμενες ουσίες) ή/και επεμβατικές θεραπείες (κρυοπηξία, διαθερμοπηξία, εξάχνωση με Laser, χειρουργική αφαίρεση).

Sending
User Review
5 (37 votes)