Κυτταρικές Αλλοιώσεις Τραχήλου Μήτρας

Επισκεφθείτε το ανανεωμένο μου site

Γενικά

Οι Κυτταρικές αλλοίωσες του τραχήλου της μήτρας (δυσπλασίες / προκαρκινικές αλλοίωσες) είναι αρκετά συνηθισμένες και αδικαιολόγητα προκαλούν φοβία στις γυναίκες. Αυτές οι (εντελώς επιφανειακές) κυτταρικές ατυπίες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ, συχνότατα δε είναι αυτοθεραπεύσιμες (υποχωρούν από μόνες τους). Μακροπρόθεσμα πάντως και σε μικρό ποσοστό μπορεί να εξελιχτούν σε καρκίνο, εάν δεν διαγνωσθούν και δεν θεραπευθούν εγκαίρως (σε αρχικά στάδια).

Αίτια

Η αιτιολογική σχέση μεταξύ της μόλυνσης της γυναίκας από τον HPV ιό και της παρουσίας κυτταρικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας έχει πλέον πλήρως αποδειχθεί. Ωστόσο και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες (ανοσοκαταστολή, κάπνισμα, συνύπαρξη άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων κ.α.) θεωρούνται υπεύθυνοι για την εμφάνισή τους.

Συμπτώματα

Επειδή δεν είναι ορατές από την ίδια τη γυναίκα, λόγω της θέσεώς τους στην επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και εφόσον για μακρό χρονικό διάστημα δεν προκαλούν συμπτώματα γίνεται αντιληπτή η σημασία του Περιοδικού Προληπτικού Γυναικολογικού έλεγχου (Check Up) που στόχο έχει την έγκαιρη ανεύρεσή τους.

Διάγνωση

Η διάγνωση σπάνια τίθεται άμεσα, δια ¨γυμνού οφθαλμού¨ κατά την κλινική γυναικολογική εξέταση και μόνο εφόσον οι αλλοιώσεις είναι ευδιάκριτες. Συνηθέστατα αποκαλύπτονται έμμεσα, με την κυτταρολογική εξέταση (test Παπανικολάου) η δε διερεύνησή τους γίνεται με την κολποσκόπηση / βιοψία και τη μικροσκοπική εξέταση του δείγματος.

Θεραπεία

Η θεραπεία τους είναι χειρουργική και συνίσταται στην απομάκρυνση (με κρυοπηξία, laser ή με νυστέρι) της προσβεβλημένης περιοχής της επιφάνειας του τραχήλου. Η ασθενής επιστρέφει σπίτι την ίδια ημέρα και συνήθως δεν χρειάζεται να λάβει αναρρωτική άδεια. Μικρή αιμορραγία (σαν περίοδος) παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια των επόμενων 1-2 εβδομάδων. Η χειρουργική επέμβαση στον τράχηλο της μήτρας ΔΕΝ επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας ή τη σεξουαλική της ζωή αφού ο τράχηλος επουλώνεται πλήρως εντός 2-3 εβδομάδων.

Sending
User Review
5 (37 votes)