Εμβόλιο HPV

Εμβολιασμός έναντι HPV

Επισκεφθείτε το ανανεωμένο μου site

Ο HPV ιός (ιός των ανθρωπινών θηλωμάτων) αποτελεί τη συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση στις μέρες μας. Μεταδίδεται πολύ εύκολα με κάθε τύπο σεξουαλικής επαφής και (υπό προϋποθέσεις) από τη μολυσμένη μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Αν και οι περισσότεροι φορείς του είναι ασυμπτωματικοί, ωστόσο η αιτιολογική σχέση μεταξύ της μόλυνσης από αυτόν τον ιό και της εμφάνισης δυνητικώς επικίνδυνων αλλοιώσεων στα γεννητικά (ως επί το πλείστον) όργανα της γυναίκας υπό τη μορφή  κονδυλωμάτων (αιδοίο / κόλπος / πρωκτός) και κυτταρικών αλλοιώσεων (δυσπλασία ή/και καρκίνος) στον τράχηλο της μήτρας έχει πλήρως αποδεδειχθεί. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην δημιουργία εμβολίου με σκοπό να προστατεύεται η γυναίκα από μια μελλοντική από τον ιό αυτό μόλυνση αλλά και να αποτρέπεται, ως ένα βαθμό, η εμφάνιση ή/και η εξέλιξη των ήδη υπαρχουσών αλλοιώσεων των προσβεβλημένων γυναικών, σε επικίνδυνα (προκαρκινικά, καρκινικά) στάδια.

   Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μια εμβολιασμένη γυναίκα προστατεύεται από τον ιό δεν είναι γνωστό. Οι μελέτες ωστόσο βεβαιώνουν ότι για διάστημα 10 ετών φαίνεται να υπάρχει πλήρης αποτελεσματικότητα και προστασία.

   Τα δύο διαθέσιμα εμβόλια χορηγούνται ενδομυϊκά σε τρεις δόσεις που ολοκληρώνονται σε διάρκεια 6 μηνών παρέχοντας επιπλέον μερική προστασία και για άλλους τύπους του ιού, πέραν αυτών που περιέχουν. Οι πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές καταδεικνύουν ότι το νεότερο 9δύναμο εμβόλιο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τα παλαιότερα εμβόλια.

Sending
User Review
5 (38 votes)