Εγκυμοσύνη οι 10 Πιο Συχνές Ερωτήσεις

 

Επισκεφθείτε το ανανεωμένο μου site

Γενικά

   Η εγκυμοσύνη είναι μια συναρπαστική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας αλλά, ιδίως για τις νέες μητέρες, είναι επίσης μια καινούρια εμπειρία γεμάτη ανασφάλειες και απορίες. Στο συγκεκριμένο άρθρο παραθέτω τις 10 πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνω από τις έγκυες σχετικά με την κύηση. Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να φανούν χρήσιμες τόσο στις τρέχουσες όσο και στις μέλλουσες έγκυες γυναίκες. Εάν έχετε άλλες απορίες μη διστάσετε να με επισκεφθείτε για να συζητήσουμε από κοντά το θέμα που σας απασχολεί ευελπιστώντας να κάνω την εγκυμοσύνη σας όσο πιο ευχάριστη γίνεται.

1. Διαιτητικές συνήθειες και Διατροφικές ανάγκες στην εγκυμοσύνη

   Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που λαμβάνω σε μια από τις αρχικές επισκέψεις της εγκυμοσύνης είναι κάποια παραλλαγή του “τι πρέπει να τρώω ή να αποφεύγω να τρώω ενώ είμαι έγκυος;”.

   Οι νέες μητέρες βομβαρδίζονται από πληθώρα πληροφοριών και προειδοποιήσεων, που κατακλύζουν το internet και τα μέσα ενημέρωσης ή παρέχονται από τις φίλες με παιδιά ή τους στενούς συγγενείς, για τρόφιμα που είναι απαραίτητα ή επικίνδυνα κατά την κύηση. Αυτή η πολυγνωμία αφήνει μερικές γυναίκες φοβισμένες να αναρωτιούνται τι είναι τελικά επιτρεπτό και αναγκαίο να τρώνε και κατά πόσο είναι ασφαλές;

   Η διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να εστιάζεται στην κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που είναι χρήσιμα για την γυναίκα και το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Επειδή το ερώτημα είναι ουσιώδες, σημαντικό και συχνό αφιέρωσα ένα ειδικό άρθρο για την διατροφή στην εγκυμοσύνη. Διαβάστε το εδώ.

2. Άθληση και Άσκηση στην εγκυμοσύνη

   Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι όχι μόνο ασφαλής αλλά και ευεργετική αφού βοηθά την έγκυο να αισθάνεται καλύτερα, να καταναλώνει θερμίδες με αποτέλεσμα την πρόληψη της υπερβολικής αύξησης του βάρους της κατά τη διάρκειά αυτής, μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη της κύησης, να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και την οσφυαλγία (συμπτώματα συχνά εμφανιζόμενα κατά την κύηση).

   Οι έγκυες έχουν την δυνατότητα να ασκούνται για 20 – 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα. Η άσκηση πρέπει να είναι ήπια όχι εξαντλητική. Ασκήσεις, όπως το κολύμπι (στη θάλασσα ή σε πισίνες), το γρήγορο περπάτημα αντί για τρέξιμο, η γυμναστική σε σταθερό ποδήλατο, καθώς και η γιόγκα ή οι πιλάτες θεωρούνται ασφαλείς. Θυμηθείτε την καλή ενυδάτωση πριν και μετά από την άσκηση.

   Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αποφεύγετε δραστηριότητες κατά τις οποίες υπάρχει υψηλός κίνδυνος πτώσης, όπως η ενόργανη γυμναστική, το σκι κ.α. Επίσης αθλήματα όπου υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού της κοιλίας ή των άκρων όπως αθλήματα επαφής (ποδόσφαιρο, μπάσκετ) ή δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενο άλμα ή αναπήδηση, όπως η γυμναστική με λάστιχο ή σχοινάκι, ή η ιππασία θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Τέλος οι καταδύσεις μπορεί να θέσουν το έμβρυο σε κίνδυνο (νόσος εξ αποσυμπίεσες από μεταβολές της πίεσης) γι αυτό και δεν επιτρέπονται.

3. Άρση Βαρών κατά την εγκυμοσύνη

   Είναι συνηθισμένο να ακούτε ότι δεν είναι ασφαλές να σηκώνετε βαριά πράγματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η επικινδυνότητα της υπερβολής κατά την άρση βαρών αφορά κυρίως τη μητέρα και όχι το μωρό. Η αύξηση των ορμονών της κύησης προκαλεί μαλάκωμα και χαλάρωση των συνδέσμων, κατάσταση η οποία οδηγεί σε αστάθεια των αρθρώσεων. Επίσης, το κέντρο βάρους της εγκύου μετατοπίζεται γεγονός που επηρεάζει την ισορροπία της και επιβαρύνει τη μέση της.   

   Αυτοί οι δύο παράγοντες κάνουν τη μητέρα πιο ευαίσθητη σε τραυματισμούς ιδίως όταν σηκώνει ή μετακινεί βαριά, πάνω από 10 κιλά, αντικείμενα.

 

4. Σεξουαλικές Επαφές στην εγκυμοσύνη

   Το σεξ είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης χωρίς επιπλοκές. Δεν μπορεί να βλάψει το μωρό σας ούτε αποτελεί αίτιο αποβολής. Μπορεί μερικές φορές να παρατηρήσετε κάποια κηλίδα αίματος ή και κράμπες μετά την επαφή αλλά αυτά είναι αναμενόμενα και άνευ σημασίας συμπτώματα. Η στάση του σώματός σας κατά την σεξουαλική πράξη θα πρέπει να τροποποιείται με την πρόοδο της εγκυμοσύνης ώστε να υιοθετείτε μια θέση στην οποία να αισθάνεστε άνετα. Κατά το πέρας της εγκυμοσύνης, η διέγερση των θηλών και η εκσπερμάτιση μπορεί να βοηθήσουν στην έναρξη του τοκετού.

   Το σεξ πάντως πρέπει να αποφεύγεται εάν υπάρχουν: ενδείξεις επαπειλούμενης αποβολής, σε περιπτώσεις χαμηλής πρόσφυσης του πλακούντα ή σε παρουσία πρόωρων συσπάσεων.

5. Οι πρώτες Κινήσεις του Εμβρύου

   Κάποια στιγμή κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης οι κινήσεις του εμβρύου (σκιρτήματα) γίνονται αντιληπτές από τη μητέρα. Ο χρόνος που αρχίζει να τις αισθάνεται είναι διαφορετικός για κάθε έγκυο και οριοθετείται μεταξύ της 16ης έως 22ης  εβδομάδας. Συνήθως στην πρώτη εγκυμοσύνη θα αρχίσετε να αισθάνεστε το μωρό σας αργότερα από ότι στις επόμενες εγκυμοσύνες. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αντίληψη των σκιρτημάτων από την μητέρα είναι το βάρος της, η θέση του πλακούντα, η ποσότητα του αμνιακού υγρού. Αυτές οι αρχικές ανεπαίσθητες εμβρυικές κινήσεις, γίνονται αισθητές ως ¨κυματισμοί¨ ή ¨φουσκώματα¨ ή πολύ ελαφρά ¨χτυπήματα¨ ή ακόμη και σαν δυσπετικά ενοχλήματα. Καθώς το μωρό αναπτύσσεται επειδή αρχίζει να τεντώνεται, να έχει λόξιγκα, να κλοτσά και να περιστρέφεται οι κινήσεις του γίνονται πιο έντονες και ευκολότερα αντιληπτές. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου 12 ή περισσότερες κινήσεις πρέπει να γίνονται αισθητές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εάν παρατηρείτε λιγότερες κινήσεις ή ξαφνική μείωση της κινητικότητας του εμβρύου θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.

6. Περιποίηση Μαλίων, Νυχιών και Καλλωπισμός κατά την εγκυμοσύνη

   Η ανησυχία σχετικά με τις βαφές και τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για το ίσιωμα των μαλλιών είναι ότι μπορεί να υπάρχει απορρόφηση χημικών που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και ενδέχεται να βλάψουν το έμβρυο. Ωστόσο, τα περισσότερα χημικά απορροφώνται σε πολύ μικρές ποσότητες από το δέρμα και απορρίπτονται από την κυκλοφορία του αίματος αρκετά γρήγορα επομένως δεν στοιχειοθετείται κίνδυνος για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Η περμανάντ είναι επίσης ασφαλής και μπορεί να κάνει τη φροντίδα των μαλλιών σας ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα. Οι έντονες μυρωδιές και η ζέστη στους χώρους των κομμωτηρίων μπορεί να σας προκαλέσουν ναυτία, ζάλη ή τάση λιποθυμίας οπότε προσπαθήστε να μην πηγαίνετε σε ώρες αιχμής, να είστε ελαφρά ντυμένες και να έχετε λίγο νερό μαζί σας.

   Τέλος η βαφή των νυχιών, τα τεχνητά νύχια, η περιποίηση του προσώπου και οι αποτριχώσεις, με κερί ή λέιζερ, δεν είναι επιβλαβείς για το μωρό σας. Μερικές φορές εμφανίζεται αυξημένη ευαισθησία στο δέρμα κατά την κύηση οπότε μπορεί να φλεγμαίνει, λίγο χρόνο μετά τις θεραπείες, αλλά το σύμπτωμα αυτό υποχωρεί σύντομα.

7. Ταξίδια και Μετακινήσεις κατά την εγκυμοσύνη

   Τα ταξίδια και οι μετακινήσεις με οποιοδήποτε μέσο: ​​αυτοκίνητο, λεωφορείο, τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο δεν αποτρέπονται σε κανένα στάδιο της χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνης, καλό όμως είναι να αποφεύγετε τις μετακινήσεις με ποδήλατο και ιδιαίτερα με μηχανάκι για προφανείς λόγους (ελλιπής προστασία, επαναλαμβανόμενη αναπήδηση λόγω ανώμαλων δρόμων).

   Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σε πολύωρα ταξίδια είναι ότι πρέπει να σηκώνεστε ή να κάνετε στάσεις κάθε 2 ώρες για 10λεπτο περπάτημα για να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα ώστε να αποφεύγεται το πρήξιμο (οίδημα) των ποδιών, αλλά το σημαντικότερο να μειώνεται ο κίνδυνος θρομβώσεων. Για τον ίδιο λόγο συστήνεται και η χρήση ελαστικού καλτσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης.

   Η κοινή λογική λέει ότι όταν υπάρχουν  επιπλοκές τότε οι μετακινήσεις και τα ταξίδια περιορίζονται ή προσαρμόζονται ανάλογα. Καλό θα είναι να αποφεύγονται τα ταξίδια σε χώρες όπου απαιτούνται εμβολιασμοί για ανοσοποίηση.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οδήγηση: Δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με το εάν και το πότε πρέπει να σταματήσετε την οδήγηση κατά την εγκυμοσύνη. Εφόσον αισθάνεστε καλά και άνετα τότε μπορείτε να οδηγείτε καθ΄ όλη την διάρκεια αυτής. Να φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας τοποθετημένη κάτω από την κοιλιά. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε το κάθισμά, καθώς η στάση του σώματος αλλάζει, ώστε να στηρίζει καλά την πλάτη σας και η οδήγηση να είναι ποιο ξεκούραστη.

Αεροπορικά ταξίδια: Τα αεροπορικά ταξίδια κατά την εγκυμοσύνη είναι ασφαλή. Οι νεότερες συσκευές ολόσωμης ανίχνευσης (body scanners) των αεροδρομίων εκπέμπουν ραδιοκύματα (τα ίδια με αυτά που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και οι οθόνες των τηλεοράσεων) που δεν βλάπτουν το έμβρυο. Ακόμη και στις παλαιότερης τεχνολογίας συσκευές ανίχνευσης, που εκπέμπουν ακτίνες Χ, η δόση της ακτινοβολίας είναι απειροελάχιστη επομένως δεν στοιχειοθετείται κίνδυνος για το έμβρυο. Επίσης η ελαττωμένη βαρομετρική πίεση εντός της καμπίνας του αεροπλάνου και η αυξημένη δόση κοσμικής ακτινοβολίας σε μεγάλο υψόμετρο δεν δημιουργούν προβλήματα στα έμβρυα των εγκύων που ταξιδεύουν περιστασιακά. Τέλος οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θέτουν περιορισμούς στη μετακίνηση των εγκύων μην επιτρέποντάς τους να ταξιδέψουν μετά τις 36 εβδομάδες (ή τις 32 εβδομάδες για δίδυμη κύηση). Αυτό οφείλεται στον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και όχι στην επικινδυνότητα του αεροπορικού ταξιδιού για την έγκυο ή για το μωρό.

8. Ασφαλή Φάρμακα και Εμβόλια κατά την εγκυμοσύνη

   Αρκετά από τα συνηθισμένα φάρμακα και η πλειοψηφία των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά θυμηθείτε ότι η ανάπτυξη των εμβρυϊκών οργάνων ολοκληρώνεται κατά την 20η εβδομάδα την κύησης επομένως κάθε φάρμακο αλλά και μερικά μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα (ορισμένα περιέχουν ουσίες με πολύ ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες) πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ ιδιαιτέρα κατά το πρώτο ήμισυ της κύησης.

Στα φάρμακα που είναι ασφαλή περιλαμβάνονται τα:

  • τα αναλγητικά Depon, Panadol, Lonalgal
  • τα αντιβιοτικά Amoxil, Augmentin, Ceclor
  • το αποχρεμπτικό Exacough
  • το αποσυμφορητικό Physiomer
  • τα αντιισταμινικά Benadryl, Atarax
  • το αντιδιαρροϊκό Imodium
  • τα φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας Duphalac, Milk of Magnesia
  • τα φάρμακα για τη δυσπεψία και τις καούρες (όξινες ερυγές) Maalox, Simeco, Gaviscon

Φυσικά η παραπάνω λίστα δεν είναι πλήρης. Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες, ζητήστε τη γνώμη του γυναικολόγου σας για τη λήψη φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Αναφορικά με τα εμβόλια

   Επειδή οι έγκυες ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές που σχετίζονται με τη εποχική γρίπη το εμβόλιο της γρίπης συστήνεται κατά την εγκυμοσύνη. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι όταν το εμβόλιο της γρίπης χορηγείται στη έγκυο παρέχει ανοσία και στο μωρό για ένα 6μηνο μετά τη γέννησή του.

   Το τριπλό εμβόλιο (DTaP) συστήνεται για όλες τις εγκύους με σκοπό κυρίως την παροχή ανοσίας έναντι του κοκκύτη στο νεογνό, κατά το πρώτο 6μηνο της ζωής του. Τα νεογέννητα που μολύνονται νοσούν βαρύτατα και πολλές φορές η νόσος έχει θανατηφόρα έκβαση. Φυσικά παρέχει προστασία και στην έγκυο έναντι της νόσου.

   Άλλα εμβόλια που ασφαλώς χορηγούνται, εάν παραστεί ανάγκη, στην εγκυμοσύνη είναι: το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, τα εμβόλια της διφθερίτιδας και του τετάνου (περιλαμβάνονται στο τριπλό εμβόλιο DTaP), τα εμβόλια για τις ηπατίτιδες Α και Β και οι ανοσοσφαιρίνες για άμεση προστασία από την έκθεση: στον ιό την ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β και στην τοξίνη του τετάνου (αντιτετανικός ορός).

9. Επίσκεψη στον Οδοντίατρο κατά την εγκυμοσύνη

   Η ορμόνες της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας επομένως η υγιεινή των δοντιών είναι πολύ σημαντική. Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα και ξεπλένετε, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, το στόμα σας με διάλυμα κατά της πλάκας. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο κάθε 5μηνο για έλεγχο.

   Απλές οδοντιατρικές επεμβάσεις όπως ο καθαρισμός, το σφράγισμα, η απλή εξαγωγή δοντιού, ακόμη και με τοπική αναισθησία, δεν αντενδείκνυνται κατά την κύηση. Η οδοντιατρική θεραπεία καλύτερα είναι να πραγματοποιείται κατά το δεύτερο τρίμηνο.

   Σοβαρές και πολύωρες οδοντιατρικές επεμβάσεις (π.χ. αφαίρεση τραπεζίτη) πρέπει να αναβάλλονται για μετά τον τοκετό εάν αυτό είναι εφικτό.

   Αναφορικά με τις οδοντιατρικές ακτινογραφίες επειδή είναι εντοπισμένες και η δόση της ακτινοβολίας πολύ χαμηλή δεν προκαλούν βλάβες στο έμβρυο και δεν αντενδείκνυνται κατά την κύηση. Ενημερώστε για την εγκυμοσύνη σας τον οδοντίατρο ώστε να τοποθετήσει μολύβδινο προστατευτικό κάλυμμα στην κοιλιά σας πριν την ακτινογραφία.

10. Ακτινολογικές Εξετάσεις κατά την εγκυμοσύνη

   Κατά κανόνα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ακτινογραφίες ή οι αξονικές τομογραφίες καλό είναι να αποφεύγονται. Σε περίπτωση που είναι αναγκαία η εξέταση αρχικά θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα εναλλακτικών διαγνωστικών τεχνικών, με χαμηλότερη ή μηδενική ακτινική επιβάρυνση για το έμβρυο (π.χ. υπέρηχοι, μαγνητική τομογραφία), ή η πιθανότητα αναβολής της εξέτασης για μετά τον τοκετό.

   Επισημαίνεται πάντως ότι κατά τις συνήθεις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις (απλή ακτινογραφία, αξονική τομογραφία ή ακτινολογικές εξετάσεις με ραδιοφάρμακα), η δόση της ακτινοβολίας είναι ελάχιστη, ακόμη κι όταν ακτινοβολείται απευθείας η κοιλιακή χώρα, επομένως ο κίνδυνος του κυήματος από την έκθεση σε αυτή είναι πολύ χαμηλός. Έτσι έστω κι αν η έγκυος, κατά την έναρξη μιας άγνωστης κύησης, εκτεθεί ακουσία δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ώστε να συζητείται η διακοπή της εγκυμοσύνης. Ενημερώστε πάντως για την εγκυμοσύνη σας τον ακτινολόγο ώστε να τοποθετήσει μολύβδινο προστατευτικό κάλυμμα στην κοιλιά σας πριν την ακτινολογική εξέταση.

   Να σημειωθεί τέλος ότι κατά τη γαλουχία όλες οι ακτινολογικές διαγνωστικές εξετάσεις επιτρέπονται.

Sending
User Review
5 (7 votes)