Διαταραχές Περιόδου

Επισκεφθείτε το ανανεωμένο μου site

Η φυσιολογική συχνότητα εμφάνισης της περιόδου (εμμηνόρροιας) είναι 28 ήμερες (με διακύμανση από 23-35 ήμερες), η δε διάρκειά της είναι 3-7 ήμερες.

Ποιες χαρακτηρίζονται ως διαταραχές της περιόδου

Διαταραχές της περιόδου είναι οι αποκλίσεις από τα ανωτέρω φυσιολογικά όπως όταν:

  1. η περίοδος εμφανίζεται πολύ συχνά ή καθυστερεί πέραν του αναμενόμενου,
  2. παρατείνεται η διάρκεια της εμμηνόρροιας,
  3. εμφανίζεται πολύ περισσότερο αίμα από το συνηθισμένο,
  4. διαπιστώνονται αίμα ή αιματηρές εκκρίσεις μεταξύ δυο περιόδων ή έπειτα από σεξουαλική επαφή,
  5. παρουσιάζεται κολπική αιμορραγία κατά την εμμηνόπαυση.

Αίτια διαταραχών της περιόδου

Τόσο κατά την εφηβεία όσο και κατά την κλιμακτήριο {μεταβατική περίοδος που προηγείται της μόνιμης διακοπής (εμμηνόπαυση) της περιόδου} είναι συχνό και εν πολλοίς αναμενόμενο φαινόμενο να εμφανίζονται ανωμαλίες στον κύκλο.

Συνοπτικά στις διαφορές ηλικιακές ομάδες τα αίτια που ευθύνονται για τις απρόσμενες κολπικές αιμορραγίες και διαταραχές της περιόδου είναι:

Σε νεαρές ηλικίες

   Οι διαταραχές αυτές αποδίδονται ως επί το πλείστον στην “ανωριμότητα του οργανισμού” δηλαδή των ωοθηκών και του εγκεφάλου (που ελέγχει την δραστηριότητα των ωοθηκών). Έως ότου “σταθεροποιηθεί” η λειτουργιά του οργανισμού και αποκατασταθεί η ομαλότητα της λειτουργίας των ωοθηκών, διαταραχές του κύκλου της μορφής παρατεταμένων αιμορραγιών συχνά μετά από μια εκτεταμένη αναστολή εμφάνισης της περιόδου είναι συνηθισμένες. Σε αυτές τις περιπτώσεις ορμονική θεραπεία μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κύκλος συχνά είναι επιβεβλημένη.

Πολύ παρατεταμένη αναστολή εμφάνισης της περιόδου συχνά παρουσιάζεται σε κορίτσια που υποβάλλονται σε σωματικό (αθλούνται εντατικά) ή ψυχικό (κατατακτήριες εξετάσεις) stress ή είναι υπέρβαρα. Σε γενικές γραμμές, η περίοδος επανεμφανίζεται όταν εκλείψει η γενεσιουργός αιτία. Στις ηλικίες αυτές και εφόσον αποκλειστεί πιθανή εγκυμοσύνη, ο γυναικολογικός έλεγχος κρίνεται απαραίτητος όταν η εμφάνιση της περιόδου καθυστερήσει πέραν του διμήνου. Σπανιότερα διάφορες παθολογικές καταστάσεις (διαταραχές της πήξης του αίματος, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.) αποτελούν αιτία διαταραχών του κύκλου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Στην ενήλικη γυναίκα

   Αίμα ή αιματηρές εκκρίσεις (καφέ υγρά) μεταξύ δυο περιόδων μπορεί φυσιολογικά να εμφανιστούν κατά την ωορρηξία. Ωστόσο λοιμώξεις (π,χ. χλαμύδια, κολπίτιδα), οργανικές παθήσεις (π.χ. ενδομητρίωση) κ.α. ενδέχεται ως μοναδικό σύμπτωμα να προκαλέσουν τέτοιας μορφής αιμορραγία.

Ποικίλες ορμονικές διαταραχές (π.χ. θυρεοειδούς) συχνά προκαλούν ανωμαλίες του κύκλου (συνήθως καθυστέρηση εμφάνισης της περιόδου).

Τα ινομυώματα (συχνά γυναικολογικά ευρήματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα) εμποδίζουν τη μήτρα να συσπαστεί και σταδιακά να σταματήσει την αιμορραγία της εμμηνόρροιας με αποτέλεσμα οι περίοδοι να είναι πολύ αιμορραγικές, παρατεταμένες και ενδεχόμενα επώδυνες.

Οι πολύποδες (τράχηλου / μήτρας), όπως και αρκετά φάρμακα πολλές φορές αποτελούν αιτία απρόσμενης κολπικής αιμορραγίας.

Δυσπλασίες του τραχήλου της μήτρας ή κακοήθειες του τραχήλου ή του ενδομήτριου μπορεί να έχουν, ως αρχικό σύμπτωμα, μικρού όγκου απρόσμενες αιμορραγίες ή αιματηρές εκκρίσεις. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τέτοιες αιμορραγίες εμφανίζονται και σε καρκίνους των ωοθηκών.

Μερικά έτη πριν την εμμηνόπαυση (κλιμακτήριος) η λειτουργία των ωοθηκών γίνεται και πάλι ασταθής με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ανώμαλες κολπικές αιμορραγίες. Η περίοδος εμφανίζεται συχνότερα / αραιότερα και η ροή του αίματος ποικίλει. Αυτές οι διαταραχές είναι αναμενόμενες και τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται με ορμονοθεραπεία. Ορισμένες φορές πάντως, λόγω της δυσκολίας να τεθεί ασφαλώς η διάγνωση ενδέχεται να απαιτηθεί επεμβατική επιβεβαίωση (απόξεση) προκειμένου να αποκλειστεί πιθανή οργανική αιτία.

Στην ηλικιωμένη γυναίκα

   Μετά την εμμηνόπαυση, τη μόνιμη δηλαδή διακοπή της περιόδου, οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία θεωρείται ανώμαλη και πρέπει να διερευνάται άμεσα. Αν και η συνηθέστερη αιτία είναι η αιμορραγία να προέρχεται από τους ατροφικούς βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων ωστόσο η διάγνωση αυτή τίθεται μόνο εφόσον αποκλεισθούν άλλες (σοβαρότερες) αιτίες αιμορραγίας.

Sending
User Review
5 (36 votes)