Αμνιοπαρακέντηση

Επισκεφθείτε το ανανεωμένο μου site

Η αμνιοπαρακέντηση ΔΕΝ εγγυάται την ανατομική ή νοητική αρτιότητα του εμβρύου. Ωστόσο με αυτή έγκαιρα εντοπίζονται ποικίλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες (με ποιο γνωστή και συνηθισμένη το σύνδρομο Down), ορισμένες βλάβες του νευρικού του συστήματος, ανευρίσκονται κληρονομικές παθήσεις (π.χ. κυστική ίνωση) και μεταβολικές διαταραχές (π.χ. νόσος Tay-Sachs), ανιχνεύονται εμβρυϊκές λοιμώξεις (π.χ. τοξόπλασμα) και τέλος αξιολογείται η ενδομήτρια κατάσταση του εμβρύου (π.χ. ωριμότητα των πνευμόνων) όταν αυτό απαιτείται. Η αμνιοπαρακέντηση εκτελείται επίσης και για θεραπευτικούς σκοπούς (π.χ. εμβρυϊκή μετάγγιση, υδράμνιο).

Πότε συστήνεται η αμνιοπαρακέντηση

Για την πιο κοινή της ένδειξη, αυτή της αναζήτησης χρωμοσωμικών ανωμαλιών, η εξέταση συστήνεται όταν:

>η έγκυος είναι ηλικίας άνω των 35 ετών,

>ο σύζυγος είναι ηλικίας άνω των 55 ετών,

>υπάρχει οικογενειακό ιστορικό γενετικών ανωμαλιών,

>υπάρχει προηγούμενη εγκυμοσύνη όπου το έμβρυο παρουσίασε χρωμοσωμικές ανωμαλίες (ή διαταραχές του νευρικού συστήματος ή του μεταβολισμού),             

>ο υπερηχογραφικός έλεγχος του εμβρύου αποκαλύπτει μορφολογικές ανωμαλίες οι οποίες υποδηλώνουν ενδεχομένη παθολογία του.

Πότε πραγματοποιείται η αμνιοπαρακέντηση

Για τις περισσότερες των ανωτέρω περιπτώσεων το δείγμα λαμβάνεται κατά την 16η -18η εβδομάδα της κύησης, όταν το αμνιακό υγρό έχει φθάσει σε επαρκή όγκο ώστε η απομάκρυνση μικρής ποσότητος να μην επηρεάσει το έμβρυο ή την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Πραγματοποιείται δηλαδή σε αρχικό στάδιο της κύησης ώστε να δύναται να διακοπεί αυτή (εφόσον το ζευγάρι το επιθυμεί) εάν το έμβρυο παρουσιάζει κάποια από τις ανωμαλίες που η αμνιοπαρακέντηση αποκαλύπτει.

Πως εκτελείται η αμνιοπαρακέντηση

Υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση (ώστε να αποφευχθεί η τρώση του εμβρύου ή του πλακούντα) προωθείται μια βελόνη δια του κοιλιακού τοιχώματος και του τοιχώματος της μήτρας εντός της αμνιακής κοιλότητας απ’ όπου αναρροφώνται περί τα 20 ml αμνιακού υγρού. Μία με δύο ημέρες χαλαρής σωματικής δραστηριότητας, όχι υποχρεωτικά κλινοστατισμού, κρίνονται αναγκαίες μετά την επέμβαση.

Τι γίνεται με το δείγμα, πότε λαμβάνονται τα αποτελέσματα

Στο αμνιακό υγρό υπάρχουν κύτταρα απ’ το έμβρυο και αυτά είναι που εξετάζονται. Επειδή μόνο ένα μικρό ποσοστό των κυττάρων αυτών είναι βιώσιμο πρέπει να καλλιεργηθούν για να παρέχουν επαρκείς ποσότητες ζωντανών προς εξέταση κύτταρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τελική (αξιόπιστη) απάντηση να λαμβάνεται σε περίπου 1 μηνά μετά τη λήψη του δείγματος. Πάντως μια πρώτη, επισφαλής μεν, απάντηση δίνεται εντός 3-4 ημερών, αλλά συνηθέστατα το τελικό αποτέλεσμα συμφωνεί με αυτή.

Κίνδυνοι

Πολλές μητέρες είναι επιφυλακτικές ως προς τη διενέργεια αμνιοπαρακέντησης επειδή πιστεύουν ότι θα τραυματιστεί το έμβρυο, κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει αφού υπερηχογραφικά εντοπίζεται η θέση του και η βελόνη κατευθύνεται σε απόσταση από αυτό. Αποβολή. Αναμενόμενο είναι, όπως κάθε επέμβαση, να έχει κι αυτή ένα βαθμό επικινδυνότητας. Ωστόσο, λόγω της σωρευμένης εμπειρίας, μελέτες εκτιμούν πως ο κίνδυνος αποβολής δεν ξεπερνά το 0,6% ποσοστό αρκετά χαμηλό σε σχέση με τα πλεονεκτήματα και τη διαγνωστική άξια της εξέτασης.

Sending
User Review
4.97 (38 votes)